Motivaciono pismo, poznato i kao „cover letter“, često se percipira kao ključni korak u procesu apliciranja za posao. Iako neki možda podcjenjuju njegovu važnost, istina je da dobro napisano motivaciono pismo može značajno povećati vaše šanse da se istaknete među konkurencijom i privučete pažnju poslodavca. U ovom blog postu, istražićemo osnovne korake kako napisati motivaciono pismo uz pomoć primera i korisnih saveta.

Razumevanje Motivacionog Pisma:

Pre nego što zaronimo dublje, važno je razumeti šta motivaciono pismo predstavlja. Ovo pismo je prilika da se predstavite na način koji nije moguć kroz samo CV. To je vaša prilika da pokažete strast prema poslu, istaknete relevantne veštine i iskustvo, i pokažete kako biste bili odličan dodatak timu.

Struktura Motivacionog Pisma:

 1. Pozdrav: Počnite pismom sa personalizovanim pozdravom upućenim određenom poslodavcu. Ako znate ime osobe koja vrši selekciju, koristite ga.
 2. Uvodni Pasus: U prvom pasusu, istaknite posao za koji aplicirate i pokažite svoje osnovno interesovanje za kompaniju. Ovo je prilika da odmah privučete pažnju čitaoca.
 3. Srednji Deo: Ovaj deo je srž vašeg pisma. Razvijajte svoje kvalifikacije i veštine koje su relevantne za posao. Opišite kako vaše iskustvo može doprineti kompaniji.
 4. Zaključak: Završite pismo zahvalnošću na vremenu i izrazite nadu da ćete dobiti priliku za intervju. Ovo je takođe mesto gde možete naglasiti svoju motivaciju za rad u toj kompaniji.

Primeri Motivacionih Pisama:

 1. Za Posao u Marketingu: „S obzirom na moje iskustvo u digitalnom marketingu, posebno u upravljanju kampanjama na društvenim mrežama, uveren/a sam da mogu doneti inovativne ideje i doprineti rastu vašeg tima.“
 2. Za Posao u Tehničkom Sektoru: „Moje iskustvo u programiranju, posebno u radu sa jezicima kao što su Python i Java, čini me idealnim kandidatom za poziciju softverskog inženjera u vašem timu.“

Saveti za Pisanje Efikasnog Motivacionog Pisma:

 1. Personalizacija: Prilagodite svoje pismo svakom poslodavcu. Izbegavajte generičke šablone.
 2. Konkretnost: Koristite konkretne primere kako biste podržali tvrdnje o svojim veštinama i iskustvu.
 3. Jasnost i Kreativnost: Pišite jasno i sa dozom kreativnosti. Želite privući pažnju, ali i ostati profesionalni.
 4. Provera Gramatike: Obratite pažnju na gramatičke greške. Pismo treba biti besprekorno napisano.
 5. Održavanje Pravilne Dužine: Držite se oko pola strane do jedne strane teksta. Budite koncizni.

Zaključak:

Nadamo se da će vam ovi saveti i primeri pomoći da napišete impresivno motivaciono pismo koje će istaći vaše kvalifikacije i motivaciju. Zapamtite, ovo pismo nije samo forma, već prilika da se pokažete u najboljem svetlu pred potencijalnim poslodavcem. Srećno u procesu apliciranja!

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogujte se

Registrujte se

Resetuj Lozinku

Ukucajte vaše korisničko ime ili email, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem emaila.