U poslovnom svetu, pitanje o povišici može biti izazovno, ali i neophodno kako biste ostvarili priznatu vrednost svog rada. Zatražiti povišicu zahteva pažljiv pristup i dobru pripremu. U ovom vodiču, istražićemo ključne korake koje treba preduzeti kako biste sa sigurnošću mogli zatražiti povišicu i argumentovati svoj zahtev.

1. Pripremite se unapred

Pretraživanje prosečnih plata u vašoj industriji i regionu će vam pomoći da stvorite realna očekivanja. Različite platforme, kao što su online istraživački alati, industrijski izveštaji ili ankete, mogu pružiti korisne informacije o tome koliko drugi ljudi u sličnim pozicijama zarađuju. Ove informacije će vam pomoći da utvrdite koliko je vaša trenutna plata u poređenju s tržišnim standardima.

2. Evidentirajte svoje postignuće

Napravite sveobuhvatnu listu vaših postignuća tokom vašeg boravka u firmi. Pokušajte uključiti specifične podatke i brojčane vrednosti. Na primer, umesto samo tvrdnje da ste „poboljšali efikasnost tima“, navedite precizne procente ili brojeve koji ilustruju to poboljšanje. Ovo ne samo da će pojačati vaše argumente, već će i pokazati da imate konkretno merljive doprinose organizaciji.

3. Proučite politiku o povišicama u firmi

Odlazak kroz politiku o povišicama može vam pružiti uvid u to kako kompanija vrednuje i nagrađuje svoje zaposlene. Neki faktori koje biste trebali tražiti uključuju koliko često se vrše pregledi plata, koji su kriterijumi za dodelu povišica, i da li postoji poseban postupak za traženje povišice. Razumevanje ovih smernica pomoći će vam da usmerite vaš zahtev u skladu sa pravilima kompanije.

4. Izaberite pravi trenutak

Razmotrite trenutnu situaciju u kompaniji pre nego što zakažete sastanak sa nadređenima. Ako je firma suočena sa finansijskim izazovima ili se suočava s teškoćama, možda je pametnije čekati povoljniji trenutak. Sa druge strane, ako je firma u usponu, sa novim projektima ili povećanom profitabilnošću, to može biti savršeno vreme za pregovaranje o povišici.

5. Pripremite se za razgovor

Ovo uključuje ne samo razmatranje šta ćete reći, već i razmišljanje o mogućim pitanjima koja vam mogu postaviti. Postavite sebe u cipele svog nadređenog i razmislite o tome koje informacije bi ih mogle uveriti u vašu vrednost. Vaša priprema bi trebala da vam omogući da smireno i ubedljivo komunicirate svoje argumente tokom razgovora.

6. Postavite realan zahtev

Vaš zahtev za povišicom treba biti zasnovan na objektivnim podacima, kao što su industrijski standardi, vaše postignuće, i eventualno, dodatna odgovornost koju ste preuzeli. Nemojte postavljati zahtev samo na osnovu ličnih potreba ili želja. Budite svesni trenutne situacije u firmi i postavite zahtev koji je realan i opravdan.

7. Budite spremni na pregovore

Vaš nadređeni može imati pitanja ili izražavati određene zabrinutosti. Budite spremni na to i imajte jasne odgovore. Ako trenutna situacija firme ne dozvoljava povišicu, pitajte šta bi bilo potrebno da se to promeni u budućnosti. Otvorena komunikacija i spremnost na pregovaranje mogu poboljšati šanse za uspeh čak i ako odmah ne dobijete željeni rezultat.

Zaključak:

Zatražiti povišicu može biti zastrašujuće, ali uz pravilnu pripremu i argumentaciju, možete povećati svoje šanse za uspeh. Ključno je imati jasnu predstavu o svojoj vrednosti za kompaniju i predočiti to na strukturan i ubedljiv način. Sledite korake ovog vodiča i postavite sebe na put ka uspešnom pregovaranju o povišici.

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogujte se

Registrujte se

Resetuj Lozinku

Ukucajte vaše korisničko ime ili email, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem emaila.